Това е любимият ни зелник с праз, спанак и Точени кори, препечени на сач, "БИТАС" по рецепта на леля Митра от с.Хотово, община Сандански, област Благоевград.
Приготвя се с 1 пакет Точени кори, препечени на сач, "БИТАС" - пълнозърнести или обикновени.
Приготвяне на плънката:
Около 250 гр свеж зелен лук или праз (2 стръка) се нарязва на ситно, намачква се с ръце и леко се запържва в тиган с малко олио и щипка сол.
Същото количество спанак се нарязва, запарва се в кипяща вода с щипка сол до повторно завиране и се отцежда.
Така приготвените зелен лук или праз и спанакът се смесват.
Отделно се натрошава 250 гр сирене.
Приготвяне на зелника:
Накъсайте корите на едри парчета. Наложете ред кори в предварително намазана с олио тава. Нанесете слой от плънката и поръсете със сирене. Наложете отново кори, с четка намажете фино с олио, нанесете плънка, поръсете сирене и така до последната кора. Намажете я фино с олио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до получаване на златисто-кафява коричка (около 15-20 минути). След изваждане от фурната напръскайте леко с вода и покрийте за 15 минути с кърпа.
Преди сервиране, нарежете на желания размер парчета.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Вижте как можете да поръчате от нашите истински точени кори тук.
За да научавате първи нашите най-нови рецепти, харесайте страницата ни във Фейсбук.