Facebook Български English

Картофник - наложена баница с картофи и лук

Картофник - наложена баница с картофи и лук

Вкусна баница с картофи и лук, приготвена по рецепта на леля Невена от с. Каленик, община Угърчин, Ловешка област!

Приготвя се с един пакет Точени кори "БИТАС", препечени на сач - пълнозърнести или обикновени.

Приготвяне на плънката:

 
Два средноголеми картофа (около 400 грама) се нарязват на кубчета и се сваряват до омекване в подсолена вода. Същото количество кромид лук се нарязва на дребно и се запържва леко в мазнина до омекване. Лука и картофите се смесват и овкусяват със сол и подправка от чубрица, джоджен, копър и сминдух. 

Приготвяне на картофника:

 
Поставете цяла разгъната кора на дъното на намазана с олио тава, като крищата на кората са извън тавата. Накъсайте втората кора на едри парчета и ги наредете в тавата върху разгънатата вече кора, като парчетата се намазват леко с олио и върху тях се изсипва цялата плънка и равномерно се разстила. Накъсайте третата кора на едри парчета и покрийте с тях плънката, като ги намазвате с олио. Със стърчащите краища на първата кора завийте вече наложените кори и плънка и намажете отгоре фино с мазнина. 
Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна до получаване на златисто-кафява коричка (около 15-20 минути). След изваждане от фурната напръскайте леко с вода и покрийте за 15 минути с кърпа.
Преди сервиране, нарежете на желания размер триъгълни парчета.

ДОБЪР АПЕТИТ! 

 

За да научавате първи нашите най-нови рецепти, харесайте страницата ни във Фейсбук.

Контакти

БИТАС ЕООД
ЕИК 131355573
Производствена база:

2050 гр. Ихтиман; Индустриална зона бул. Димитър Попов 38; e-mail: office@bitas.bg

Facebook