Facebook Български English

Баница с коприва

Баница с коприва

Необходими продукти:

1 пакет Пълнозърнести точени кори „БИТАС”, препечени на сач, 400 гр
Олио за намазване 

За плънката:

250 гр прясна свежа коприва
80 гр ориз
300 гр бяло саламурено сирене
4 яйца (отделя се един жълтък за заливка)
250 мл вода
Сол, червен пипер, черен пипер и джоджен

За заливката:
Отделеният жълтък
1 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко

 

Начин на приготвяне:

 
Добре изчистената коприва се сварява в кипяща вода за 15 минути, след което се отцежда, охлажда и нарязва на ситно. Смесва се с разбитите яйца и натрошеното сирене. В отделен съд на котлона се задушава оризът с 2 с.л олио. След като стане прозрачен, към него се добавят водата и подправките на вкус. Оставя се да къкри на слаб огън до пълното му сваряване и набъбване, след което се сваля от котлона. Охлажда се за няколко минути, след което се смесва с копривената смес.

За заливката жълтъкът се разбива заедно с олиото и киселото мляко.

Корите се накъсват на едри парчета. В намазнена тава се нарежда пласт кори. Намазват се леко с олио и отгоре се подрежда втори пласт. Изсипва се част от плънката. Редят се отново два пласта кори и последователността се повтаря. Най-отгоре се завършва с кори, които се покриват със заливката. Баницата се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна до златисто (около 40 минути).

Добър апетит! 

 

За да научавате първи нашите най-нови рецепти, харесайте страницата ни във Фейсбук.

Контакти

БИТАС ЕООД
ЕИК 131355573
Производствена база:

2050 гр. Ихтиман; Индустриална зона бул. Димитър Попов 38; e-mail: office@bitas.bg

Facebook