Facebook Български English

Лучник

Лучник

Необходими продукти:

 

1 пакет пълнозърнести точени кори „Битас“, препечени на сач

6 средно големи глави лук (~ 650 гр)

100 гр ориз

1 с.л. червен пипер

Сол и чубрица на вкус

Олио за намазване на корите

 

Начин на приготвяне:


Оставете корите на стайна температура за 1 час преди приготвяне на лучника.

Нарежете лука на едро. Задушете го в 1 с.л. олио и малко вода, докато стане прозрачен.

Добавете ориза, долейте 150 мл вода и оставете да къкри на тих огън до готовност на ориза, разбърквайки често. Подправете готовата плънка със сол, чубрица и червен пипер и свалете от огъня.

В намазана с олио тава поставете разгъната първата кора, така че краищата й да излизат извън тавата. Останалите накъсайте на едри парчета.

Намажете кората фино с олио, разпределете 3-4 лъжици от плънката и покрийте със слой кори, също леко намазнени. Повторете последователността до изчерпване на плънката и корите, като завършите с плънка.

Загънете върху плънката стърчащите краища на първата кора, намажете фино с олио и 3 с.л. вода и изпечете лучника в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто (за около 25-30 минути). 

 

Добър апетит!

 

За да научавате първи нашите най-нови рецепти, харесайте страницата ни във Фейсбук.

Контакти

БИТАС ЕООД
ЕИК 131355573
Производствена база:

2050 гр. Ихтиман; Индустриална зона бул. Димитър Попов 38; e-mail: office@bitas.bg

Facebook