Благодарим на Росица Гавраилова и дъщеря ѝ Калина, които ни изпратиха тази рецепта. Сочната баница с пиле е специалитет в тяхното семейство. Споделяме я с Вас, за да можете да ѝ се насладите и във Вашето! :)
Необходими продукти:
1 пакет Точени кори БИТАС – пълнозърнести, натурални или класик /400 гр/
400 гр обезкостено пилешко месо
1 кафена чаша ориз
Сол, черен пипер и чубрица на вкус
По избор: по 100 гр кашкавал, гъби и кисели краставички
50 мл олио или разтопено масло
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се сварява в 1,2 л. леко подсолена вода, като пяната на бульона се премахва. Свареното месо се нарязва или накъсва на ситно. Бульонът се запазва. Оризът се измива, полива се с малка част от бульона, колкото да го покрие, и се задушава на котлон за 5 минути. Задушеният ориз се сваля от котлона, при него се изсипва пилешкото месо и по желание се добавят нарязаните на ситно гъби, краставички и кашкавал. Плънката се подправя на вкус с черен пипер, чубрица и малко сол и всичко се разбърква добре.
Тава с диаметър 30 см се намазнява леко. Поставя се първата кора, като краищата ѝ се загъват навътре. Равномерно върху кората се разстила половината от плънката. Покрива се с втората кора, като отново краищата ѝ се загъват навътре, разпределя се останалата плънка и се покрива с третата кора. Баницата се нарязва на парчета. В прорезите се разпределя мазнината (олиото или маслото) и се залива с бульона.
Баницата се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто (за около 45 минути).
Насладете се!